STATUS UPDATED!
Welcome To My Blog :)
♡ SWIFTIE ♡: Sains Tahun 6 (KSSR) - Pengawetan Makanan

Tuesday, 3 May 2016

Sains Tahun 6 (KSSR) - Pengawetan Makanan

 
KAEDAH PENGAWETAN MAKANAN 
-         Terdapat pelbagai kaedah pengawetan makanan yang boleh digunakan bagi memastikan makanan tahan lebih lama.

1)    Pendidihan
-         Proses memanaskan makanan pada suhu  yang tinggi.

2)    Penjerukan
-         Merupakan proses merendam makanan di dalam larutan gula dan garam. Kaedah ini biasanya digunakan untuk mengawet buah-buahan dan sayur-sayuran.
    
3)    Pembungkusan vakum
-         Merupakan proses mengeluarkan semua udara daripada bekas atau pembungkus makanan.

              

4)    Pengeringan
-         Merupakan kaedah mengeluarkan atau menyingkirkan kebanyakan air daripada makanan. Makanan boleh dikeringkan di bawah cahaya matahari atau ketuhar.
      
5)    Pemasinan
-         Menggunakan garam bagi menyingkirkan kelembapan pada makanan. Kaedah ini merupakan kaedah yang digunakan sejak dahulu lagi. Kaedah ini digunakan untuk memasinkan ikan, telur dan sayur-sayuran.

 
6)    Pelilinan
-         Merupakan proses menyalut buah dan sayuran seperti epal,  oren, lemon dan tomato dengan lilin cair untuk mencegah pertumbuhan mikroorganisma di permukaannya. Kaedah  ini juga dapat mengekalkan kesegaran buah.

7)    Pengetinan dan pembotolan
-         Melibatkan proses mendidihkan makanan untuk membunuh mikroorganisma. Makanan kemudiannya disejukkan dan dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.

8)    Penyejukbekuan dan pendinginan
-         Merupakan kaedah menyimpan makanan pada suhu takat beku (10 C) dan ke bawah.
-         Merupakan kaedah penyimpanan makanandi dalam persekitaran bersuhu kurang dari 18 C.

9)    Pempasteuran
-         Proses pemanasan makanan sehingga suhu tertentu untuk beberapa ketika dan diikuti dengan pendinginan segera.
         
10)  Penyalaian
-         Merupakan kaedah mengeringkan makanan dengan cara mengasapnya untuk satu tempoh yang agak lama. Kaedah ini boleh membantutkan pertumbuhan mikroorganisma.

 

No comments:

Post a Comment